Галерея

Чи може адвокат бути підприємцем у межах адвокатської діяльності: розсудить суд!

   24 грудня 2012 року Державна податкова служба України видала наказ №1185, яким затвердила  Узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів). Одним із положень такої Узагальнюючої податкової консультації є те, що “… фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності…».

  Правонаступником Державної податкової служби України є  Міністерство доходів і зборів України згідно  УказуПрезидента України «Про Міністерство доходів і зборів України» №141/2013 від 18.03.2013 року.

  Я не погоджуюсь із наданою податківцями трактовкою щодо того, що ”  фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності…».То ж сьогодні звернувся із адміністративним позовом до суду. Спробую  довести, що фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, все ж таки може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності.  Якщо мені це успішно вдасться, то крім мене й інші адвокати, які одночасно зареєстровані як підприємці з видом діяльності “69.10. Діяльність у сфері права” зможуть надалі лишатися одночасно з двома статусами: адвокат і підприємець. Але головне – матимуть можливість сплачувати з доходів від адвокатської діяльності єдиний податок в розмірі 5% від доходу.

  В подальшому буду в різних ЗМІ або у себе в блозі розповідати про перебіг цієї справи та її результати.

10 responses to “Чи може адвокат бути підприємцем у межах адвокатської діяльності: розсудить суд!

  1. Повідомте, будь ласка, про результати Вашого процесу.

  2. Блог адвоката Миколи Глотова

    Якщо вірити тій інформації, яку мені вчора повідомили усно по тел: (044) 278 49 02, то мій позов надійшов в Окружний адміністративний суд міста Києва (я його поштою відправляв) 18.06.2013 року і його нині зареєстровано як справу №826/9490/13а. Та поки ніяких інших повідомлень (повісток) із суду я не отримував. То ж чекаю. Як тільки будуть хоч якісь результати, про це буду інформувати в себе у блозі, а також через Facebook.

  3. Андрій Селіверстов

    Начинання Ваше підтримую, колего! Було бцікаво ознайомитися з аргументацією позову, можливо у адвокатського співтовариства виникнуть конструктивні думки, які Ви зможете використати при розгляді справи.

  4. Блог адвоката Миколи Глотова

    Я думаю, що найближчим часом підготую статтю щодо цього в газету “Юридичний вісник України” (якщо редакцію це зацікавить і вони погодяться опублікувати)

  5. авжеж, тримайте у курсі)

  6. як просувається Ваша справа у Суді?

  7. Блог адвоката Миколи Глотова

    Отже… 15 липня ц.р. в суді відбулося засідання по справі. Але так як відповідач У Віснику податкової ще не розмістив інформацію про те, що узагальнююча податкова консультація оскаржується, то засідання відклали на серпень. Чекайте новин))

  8. Чекаємо, з нетерпінням!!!

  9. На якій стадії справа, чим закінчилось?

  10. Блог адвоката Миколи Глотова

    Чекаю повного тексту рішення апеляції, яка відмовила у задоволенні касаційної скарги. Як тільки отримаю – писатиму і подаватиму касаційну скаргу

Залишити коментар