Pro bono

В окремих випадках (за наявності можливості) я здійснював супровід справ деяких клієнтів з числа малозахищених осіб на безоплатній основі (не брав із клієнтів гонорару за свою роботу). Так, у моєму провадженні станом на 19 грудня 2016 року одночасно знаходилося сім справ, по яких допомога надавалася клієнтам у форматі pro bono.

Вторинна правова допомога мною надається безоплатно у таких справах:

————————————————————————–

Справа 1. Оскарження порушення права на справедливий судовий розгляд та ін. Детальніше читайте ТУТ. Статус члена сім’ї загиблого військовослужбовця не надано вдові і дитині загиблого.

Знаходиться у Європейському Суді з прав людини.

Проміжні результати надання допомоги – мама миротворця отримала статус члена сім’ї загиблого військовослужбовця; у Європейському Суді з прав людини заяву зареєстровано.

————————————————————————–

Справа 2. Оскарження дій міліції стосовно завдання особі фізичних ушкоджень, а також оскарження неефективного розслідування обставин завдання побоїв.

Знаходиться у Європейському Суді з прав людини.

Проміжний результат надання допомоги – справа знаходиться на стадії комунікації.

————————————————————————–

Справа 3. Здійснення контролю за розслідуванням смерті дівчини, яка загинула у м. Дубно внаслідок падіння до каналізаційного колодязя. а також оскарження фактів проведення неефективного розслідування в даному провадженні.

Знаходиться у СВ Дубенського ВП ГУНП в Рівненській області.

Проміжний результат надання допомоги – двічі в судовому порядку було скасовано постанови про закриття кримінального провадження.

————————————————————————–

Справа 4. Надання правових порад “кіборгу” – бійцю ДУК “Правий сектор”, який отримав інвалідність внаслідок поранення у зоні проведення АТО, в питаннях оформлення статусу інваліда війни.

Результат надання допомоги – надано статус інваліда війни учаснику добровольчого батальйону ДУК “ПС”.

————————————————————————–

Справа 5. Спір переселенця із Донецька з органами місцевого управління соціального захисту та органами державної виконавчої служби стосовно неповного виконання судового рішення про стягнення щомісячної адресної допомоги ВПО для покриття витрат на проживання в т.ч. на оплату житлово-комунальних послуг (кошти виплачені не за всі місяці).

Результат надання допомоги у пов’язаній справі – за рішенням суду надано статус внутрішньо переміщеної особи (перша в Україні справа по якій національним судом визнано факт дискримінації ВПО за ознакою, пов’язаною із відсутністю в паспорті відмітки про реєстрацію місця проживання). частково виплачено кошти адресної допомоги як ВПО.

————————————————————————–

Справа 6. Спір переселенки з Криму із Кабінетом Міністрів України стосовно оскарження рішення уряду за яким виплата всіх соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам проводиться виключно через установи ПАТ “Державний ощадний банк України”.

Знаходиться на розгляді у Європейському Суді з прав людини.

Проміжний результат надання допомоги у пов’язаній справі – за рішенням суду зобов’язано виплатити адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання в т.ч. на оплату житлово-комунальних послуг через іншу установу аніж ПАТ “Державний ощадний банк України” за період з квітня по червень 2016 року включно (з квітня соцзахист припинив виплату, суд визнав таке припинення протиправним і зобов’язав виплатити).

————————————————————————–

Справа 7. Оскарження невиконання рішення суду в частині невиконання обов’язку надати особі квартиру.

Подано заяву до Європейського Суду з прав людини.

————————————————————————–